ИндексВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | .
 

 Черната Кула

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Хроникьор
Хроникьор
Хроникьор
avatar

Зодия : Sagittarius
Брой мнения : 211
Години : 28

ПисанеЗаглавие: Черната Кула   Вто Окт 23, 2012 6:00 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]


„Преди Последната битка Прероденият Дракон, Ранд ал‘Тор създава организация на преливащите мъже. Те наричат себе си Аша‘ман или Пазители на Древния език. Наричат своята организация Черната кула, в контраст с Бялата кула на Аез Седай. В началото Черната кула е обикновена ферма в близост до Кайрен, която с течение на времето се разраства до малък град. След Последната битка и събитията от този период, градчето е разрушено. Години след това, когато Аша‘ман и Аез Седай решават отново да издигнат своите Кули, за място където да се изгради Черната кула е избран почти разрушения град Кайрен.
Въпреки че не са съществували дълго време, Черната кула решава да запази малкото си традиции и практики от преди Последната битка. Тъй като преливащите мъже не се разпознават помежду си и все още не могат да усещат Сайдин у другите (за разлика от Аез Седай, които могат да усетят Сайдар в други жени), все още се използва методът на Резонанс, открит от първия М‘хаил – Мазрим Тайм – за да се установи силата на мъжете. След премахването на Покварата от мъжката половина на Извора, мнозина преливащи мъже сами постъпват в Черната кула, за да се обучават, други отиват просто, за да проверят силите си и ако са слаби се отказват от пътя на Аша‘ман. Малко са тези овладяващи Силата сами. Но веднъж постъпил в Кулата, никой мъж не бива връщан, независимо от това колко е силен.
В Черната кула новопостъпилите мъже получават ранга „Боец“. Това е еквивалентът на „Новачка“ в Бялата кула. Официалният цвят, който мъжете носят, за да се различават от другите е черният. Обикновено всички те са с черни куртки. Следващия ранг е „Вречен“. Вречените получават сребърна игла с формата на меч, която се слага от лявата страна на яката на куртката. Последния ранг, до който може да се издигне един мъж е „Аша‘ман“. Тогава той получава дракон от златно и червено, който се поставя от дясната страна на яката, огледално на сребърния меч. Смята се, че обучението му е приключило.

Въпреки че преди Черната кула е имала доста военна структура, това в момента не е така. Тъй като видимо най-голямата заплаха е отминала за сега, новите Аша‘ман са се съсредоточили главно над изследователски и мирни дейности. Не че са изоставили войнството, просто към този момент желаят да създадат организация силна и уважавана като на Аез Седай, да създадат традиции и практики. Водач на Черната кула е М‘хайл. Той взима решенията след обсъждания, които се провеждат на сбор. На Сборът присъстват Отговорниците на Бойците и Вречените и всички издигнати налични Аша‘ман. Сборът се събира да дискутира по различни теми веднъж на два месеца, като предварително има изготвен дневен ред. Крайното решение се взима от М‘хайл и то не подлежи на промяна или отмяна. На Сбора всеки може да вземе думата и да изкаже съображенията си по дадена тема. Гласувания се правят само по изключително важни въпроси, когато трябва много ясно да се види колко души подкрепят дадено решение за развитието на Кулата.

В Черната кула няма Аджи, но има фракции. За момента са се обособили четири такива, макар че е възможно да се появят и повече. Първата фракция е тази на Съюзниците. Това са Аша‘ман, които избират да се съюзят с Аез Седай или по-точно, това са онези Аша‘ман който обвързват или биват отвързани с Червената Аджа.
Втората и най-голяма фракция беше на Атакуващите, те се отдаваха изцяло на обучение в бой, като всеки един от тях задължително трябваше да владее до съвършенство едно оръжие за близко сражение и едно далекобойно, както и да язди перфектно. Тези Аша‘ман освен това овладяваха до съвършенство всички бойни сплитове Сайдин, които бяха известни. Сражението за тях бе издигнато почти на нивото на религия, защото вярваха, че злото не си е отишло, а само спи и скоро ще се наложи отново да се бият. Третата фракция бе на Учителите. Заради покварата почти всичкото знание за Мъжката половина бе изгубено и много трябваше да се възстановява. Учителите се занимаваха точно с това, преоткриваха сплитове, изследваха ангреали, тер‘ангреали и ша‘ангреали за мъже, проучваха възможността да се създадат нови и се грижеха да се изгради прилично Хранилище (библиотека) в Черната кула.
Последната бе на Политиците и се състоеше главно от Аша‘мани идващи от властни семейства с благородно потекло и големи амбиции. До някъде те се опитваха да възродят Даес‘дай‘мар, но най-вече смятаха, че щом жените ще се месят в политиката на държавите, значи може и мъжете да го направят.

От 40 години насам М‘йаил е Амрант ди‘Карера. Когато става М‘хаил той е Водач на фракцията на Учителите. Не желае позицията особено много, но тъй като почти единодушно е избран от другите Аша‘ман приема и се стреми да върши работата си като М‘хаил съвестно. От скоро се замисля дали не е дошъл момента да се оттегли от този пост. Смята, че като мъж на 147 най-подходящо за него наистина би било да пише книги и да се грижи за Хранилището. На Амрант му липсваха полята край Танчико, липсваше му морският бриз, предизвикателните момичета от корабите на Морския народ… Въпреки, че не изглеждаше ден по-стар от тридесет, вътрешно М‘хаил усещаше дългия си живот и това малко му тежеше. Амрант ди‘Карера бе с черна, дълга коса, сплетена на плитка и сиви очи. Бе малко по-нисък от средния мъж, а телосложението му бе нормално. И като възможности не бе много впечатляващ, бе от средно силните Аша‘ман.

А какво представляваше самата Черна кула и самият нов Кайрен? Черната кула разбира се вече имаше кула, даже три, които се издигаха много стъпки нагоре в небето. В една от кулите се помещаваше М‘хаил и документацията на Черната кула, във втората бе залата, където се събираше Сбора, огромна заседателна амфитеатрална зала, която бе подсилена някак със сплитове, така че където и да си в нея да можеш да говориш спокойно, без да викаш и същевременно всички да те чуват кристално ясно. В третата бе Хранилището, в което бяха съхранени всички книги и ангреали с които Черната кула разполагаше. Хранилището бе отворено само за Аша‘ман, защото се смяташе, че част от книгите, ако не и всичките, не са подходящо четиво за все още обучаващи се. За тях имаше отделна Библиотека в близост до общежитията на Бойците. В третата кула също така имаше и голям музей, в който се пазиха оръжия, униформи и картини останали от изминали епохи.
Трите кули се издигаха над голямо триетажно имение. На първия му етаж разбира се бяха кухнята, трапезарията, общите бани, помещенията на част от поддържащия персонал (останалите живееха в града, който бе само на трийсетина минути пеша от имението и бе доста добре охраняван и осветен). На втория етаж бяха спалните помещения на Вречените, а на третия на Аша‘ман, които избираха да живеят в Кулата. Бойците живееха в общежитие близо до имението. Двете ги деляха конюшните и библиотеката за учащи се. Пред Черната кула имаше огромен параден площад, а зад нея огромно тренировъчно поле. От Площада на Светлината, така наричаха въпросното място пред Кулата, започваше и път към градската част на Кайрен, където бе пълно с къщички на занаятчии, търговци, Аша‘ман със семействата им, служители в Кулата, въобще всякакви люде, които може да намерите в един голям град. Не липсваха Таверни, къде долнопробни, къде изискани, не липсваха разбира се и джебчии и месна милиция. Имаше си всичко и хората, живеещи там въобще не се притесняваха, че на има няма 30 минути от тях мъже се упражняват да преливат.
Всичко това, Кулата, градчето, тренировъчните площадки, всичко, бе заобиколено от петдесет стъпки (5 метра) висока и тридесет стъпки (3 метра) широка черна стена. За красотата на този град е напълно безсмислено да се говори, защото както за него, така и за Тар Валон няма думи. Нима може да бъде описано великолепие създадено от обединените умения на Преливащи и Огиери? Не може… Затова хората казват, че е най-добре чудесата на Бялата и Черната кули да бъдат видяни със собствените си очи. Как Бялата свети денем, улавяйки слънчевата светлина, а Черната нощем, отразявайки лунната светлина.
Върнете се в началото Go down
http://sedai.forumsline.com
 

Черната Кула

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Колелото на Времето :: Колелото на Времето се върти... :: Шарката заплита...-